<body>


Asha Sharifuddin
14teen

Monday, December 17, 2012, 6:49 PM
Aurat

110338259591875875_9mwyb1ok_c_large

Assalamualaikum and hai deer you alls XD . How are you today ? Comelkn gmbr atas ni ? tpi tkde kena mengena dgn tajuk hari ni ^^ . Kenapa saya pilih aurat ? Hmm , sbb people nowadays bnyk yg don't care about their aurat tk kisah lelaki or perempuan . Okey here we goes .
If you all see sekarang , ramai kan yg tk tutup aurat ? Ambil contoh terdekat je iaitu dgn menonton tv . Kan ? ramai tk tutup aurat kan ? Sebenarnya aurat ni ada bnyk . Kalau perempuan aurat dia seluruh tubuh badan kecuali muka dan tapak tgn . Lelaki pulak dari pusat hingga lutut . People nowadays perempuan ramai kan tk tutup aurat ? misalnya kalau keluar rumah tk pakai stokin . Lelaki seluar atas lutut . Kalau yg freehair tu bnyk jugak en ? siap colour lagi rambut dia tu even dia tu islam . Adakah islam hanya pada nama ? Kan kalau tngk perempuan zaman sekarang ada yg pakai turban style kan ? taktahu turban style tu acane ? tngk yuna pakai wktu AJL tu yg tk tutup leher tu . Jgn salah konsep pasal aurat okey ? aurat perempuan bukan sekadar rambut sahaja tetapi juga leher . Baju pun sama , kan ramai suka pakai baju pendek then pakai handsock kan ? for fact , sbrnrnya tk boleh . Dalam konsep aurat ni kita bukan membalut aurat tetapi kita menutup aurat . Lain lah kalau pakai baju lengan panjang then kita pakai handsock , itu boleh la . Lagi satu , bila pakai tudung ramai yg suka pakai atas paras dada kan ? Kalau tknak pakai tudung labuh tkpe asalkan kita bertudung tu bawah paras dada sbb itu syaratnya . Kalau pakai tudung yg bawah paras dada tp nipis tk guna jugak en ? So , kalau boleh pakai lah tudung yg tk menampakkan rmbt kita sbb rmbut kita guna adalah aurat kita ye wahai kaum hawa . Pakaian yg ketat juga pun tk boleh jugak , nnt lelaki boleh teransang tahu tak ? Apa lagi eh ? Itu je kot , setakat ni . kalau ada apa-2 just yg confuse sebaiknya tnyalah org yg lebih berilmu :) 

Adakah kita islam hnya pada nama ? Kita menutup aurat bukannya membalut aurat . Mari kita saling nasihat menasihati sesama islam :)






thank you

chapters
with love